Toxiinfecția alimentară, pericolul ascuns din alimente

Toxiinfecția alimentară, pericolul ascuns din alimente

Sezonul cald este o perioadă așteptată de foarte mulți dintre noi, este momentul prielnic pentru concedii, relaxare, plimbări prin parcuri sau picnicuri cu prietenii. În toate aceste împrejurări nu lipsesc tentațiile culinare aflate la tot pasul, în drum spre plajă sau spre cucerirea unui vârf montan, sau chiar când pregătești ceva pentru picnicul cu prietenii. Însă, suntem siguri că preparatele au fost păstrate corect pentru a nu dezvolta bacterii care ne-ar putea face rău?

Căldura este unul dintre cele mai mari pericole pentru păstrarea corespunzătoare a alimentelor pe care le consumăm vara. Toxiinfecţia alimentară apare cel mai des în sezonul cald, din cauza consumului de alimente contaminate cu bacterii. Motivul este următorul: bacteriile se înmulțesc mai rapid la temperaturi ridicate sau atunci când mâncarea nu este preparată sau păstrată în condiții optime.

Iată ce bacterii patogene se pot ascunde în mâncarea din farfuria ta și îți pot provoca toxiinfecție alimentară:

 

Salmonella

Salmonella este considerată “regina toxiinfecțiilor alimentare”. De obicei, simptomele precum: diaree, greață și vomă, crampe abdominale, cefalee și febră, durează 4-7 zile de la expunere. Salmonella este eliminată prin gătirea corespunzătoare a alimentelor și prin pasteurizare.

 

Această bacterie poate afecta orice aliment, deși există un risc mai mare în cazul produselor de origine animală. Inclusiv ouăle de găină pot fi infectate înainte ca aceastea să-și formeze coaja, astfel încât și ouăle proaspete pot conține Salmonella. De asemenea, s-au raportat izbucniri de Salmoneloză dupa consumul de salate, roșii, ardei, piper, papaia, pepeni și diferite tipuri de nuci și alune.

Tratamentul simptomatic și rehidratarea sunt obligatorii în astfel de situații.

 

E.coli

E.coli este numele unui tip de bacterie care trăiește în intestinul uman și al animalelor. Bacteriile de acest tip sunt o parte esențială a florei intestinale umane, cu acțiune protectoare asupra intestinului gazdei.

Anumite specii de E. coli pot produce toxine puternice cu simptomatologie asociată. Astfel, E coli poate contamina carnea de vită în timpul procesului de sacrificare. Carnea de vită tocată este deosebit de riscantă, deoarece bacteriile se pot răspândi în timpul acestui proces de preparare. De asemenea, E.coli poate fi prezentă în laptele, apa și sucurile naturale nepasteurizate. Perioada de incubație a bacteriei este între 1 și 10 zile de la contaminare.

Simptomele infecției cu E. coli includ:  diaree apoasă, greață, vărsături și crampe abdominale severe.

 

Listeria monocytogenes

Aceasta este o bacterie care se găsește în sol și în apă. Animalele și păsările pot fi și ele purtătoare ale acestei bacterii. De asemnea, poate să apară în laptele crud și alimentele obținute din lapte crud. Listeria poate fi prezentă în fabricile de procesare ale alimentelor și să contamineze o varietate de produse din carne prelucrate.

Listeria este diferită de mulți alți microbi, deoarece se poate dezvolta chiar și la temperatura rece a frigiderului. Listeria este eliminată prin gătirea corespunzătoare a alimentelor și prin pasteurizare.

Simptomele infecției cu acest tip de bacterie includ: diaree, febră, dureri musculare – care apar în intervalul de 2 zile până la 2 luni de la expunere.

 

Campylobacter

Infecțiile cu bacteria Campylobacter sunt printre cele mai des întâlnite la nivel global.

De obicei, transmiterea acestei bacterii la om se realizează prin intermediul produselor animale contaminate, precum: laptele nefiert, nepasteurizat, carnea de pui insuficient preparată.

Cele mai frecvente simptome ale infecțiilor cu această bacterie includ: diaree (frecvent cu sânge), dureri abdominale, febră, cefalee, greață și/sau vărsături. Simptomele durează de obicei între 3 și 6 zile.

Indiferent unde îți petreci vacanța în vara aceasta, nu uita că starea de bine depinde de tine! Alege cu grijă alimentele și locurile unde mănânci, prepară și păstrează mâncarea cât mai corect pentru a nu se altera sau contamina. De asemenea, păstrează normele de igienă personală, cât și acolo unde prepari sau păstrezi mâncarea. Află mai multe despre cum poți preveni toxiinfecția alimentară sau ce este de făcut dacă aceasta deja s-a declanșat aici.

Articol scris de Ioana Barbu