Regimul alimentar în toxiinfecția alimentară

Știi senzația aceea de „rău la stomac” care te încearcă la scurt timp după ce ai mâncat sau băut ceva? Inițial, ești tentat să crezi că ai consumat ceva ce ți-a căzut greu, dar dacă senzația de disconfort resimțită este însoțită de stări de greață, vomă, diaree, crampe abdominale sau febră, cel mai probabil te confrunți cu o toxiinfecție alimentară.

Toxiinfecția alimentară apare la câteva ore sau zile după consumul de alimente sau băuturi contaminate cu bacterii, virusuri ori paraziți. Bacteriile produc toxine în mâncare, acestea din urmă fiind cele care declanșează manifestările. Toxiinfecția alimentară poate afecta o singură persoană sau un grup întreg, dacă acesta a fost expus la mâncarea sau băutura infectată. Depinde foarte mult de sensibilitatea la germeni și toxine pe care o are fiecare persoană în parte.

Rapiditatea sau întârzierea cu care apar simptomele toxiinfecției alimentare depind în primul rând de cauza contaminării, iar în al doilea rând, de cantitatea de alimente sau băuturi contaminate ingerate. Principalele cauze ale declanșării intoxicației alimentare sunt:

  • ouăle contaminate și preparatele pe bază de ouă,
  • păstrarea necorespunzătoare a mâncării,
  • carnea crudă sau gătită incorect,
  • produsele lactate nepasteurizate,
  • fructele și legumele nespălate.

Printre cele mai des întâlnite simptome ale intoxicației alimentare se numără:

  • durerea abdominală,
  • diareea,
  • febra,
  • pierderea apetitului,
  • starea de greață,
  • voma,
  • senzația de moleșeală (slăbiciune)
  • oboseala extremă.

Deși majoritatea cazurilor de toxiinfecție alimentară pot fi tratate acasă, există posibilitatea ca afecțiunea să se înrăutățească, declanșând simptome mai serioase, precum:

  • apariția sângelui în scaun sau vomă,
  • deshidratarea,
  • febră mare,
  • diaree care durează mai mult de 3 zile,
  • dureri de cap,
  • slăbiciune,
  • vedere încețoșată,
  • amorțeli,
  • furnicături sau senzații de arsură la extremități,
  • balonare,
  • probleme hepatice,
  • probleme renale.

Ce poți face pentru a combate simptomele toxiinfecției alimentare?

FILTRUM® este un aliat de încredere în lupta împotriva manifestărilor precum greața, vărsăturile, crampele abdominale și celelalte simptome specifice consumului de alimente contaminate cu bacterii. Acesta este un supliment alimentar care absoarbe atât bacteriile patogene, cât și toxinele acestora. Secretul constă în lignina hidrolizată prezentă în comprimatele de FILTRUM®, un enterosorbent natural care elimină bacteriile și toxinele din organism.

FILTRUM® nu se absoarbe în organism, el acționează local, la nivelul intestinului și se elimină în numai 24 de ore.

FILTRUM® este un remediu natural bazat pe lignină hidrolizată, care poate fi administrat în siguranță de către persoanele de toate vârstele,  și care nu se absoarbe în circulație. Cu ajutorul lui FILTRUM®, poți atenua stările de greață, vărsăturile, diareea, crampele abdominale specifice consumului de alimente infectate cu paraziți, bacterii și virusuri.

Ce poți mânca după toxiinfecția alimentară?

Cu FILTRUM®, puțină îngrijire și respectarea câtorva recomandări alimentare importante, te vei repune pe picioare cât se poate de repede.

După ce ai experimentat cele mai supărătoare simptome ale intoxicației alimentare (vărsăturile, diareea și crampele abdominale), este indicat să-ți lași stomacul să se odihnească preț de câteva ore.

Pentru ca organismul tău să combată toxiinfecția alimentară, cea mai importantă regulă pe care trebuie să o respecți este aceea de a te menține hidratat. Poți începe cu câteva înghițituri de apă la intervale regulate de timp. Consumul de ceaiuri ajută de asemenea. Atunci când te vei simți capabil să mănânci, alege alimente care sunt blânde cu stomacul tău și cu tractul gastro-intestinal.

Ai grijă să consumi produse cu un conținut scăzut de grăsimi și alimente reduse în fibre. Grăsimile sunt greu de digerat, mai ales dacă stomacul tău suferă. Evită mâncărurile grase, uleioase, pentru a-ți grăbi recuperarea.

Ce alimente și băuturi sunt permise în toxiinfecția alimentară?

Reține: Drumul spre recuperare nu este pavat cu înfometare. Iată o serie de alimente care au o acțiune blândă asupra stomacului și pe care le poți consuma după toxiinfecția alimentară:

  • banane,
  • pâine prăjită,
  • brânză de vaci degresată și sărată,
  • carne fiartă (pui sau vită),
  • cartofi fierți,
  • orez fiert.

Regim toxiinfecție alimentară

Dieta „BRAT” poate fi un real ajutor în ameliorarea simptomelor datorate intoxicației alimentare. Acronimul englezesc face referire la câteva alimente-cheie care te pot ajuta să-i oferi organismului tău nutrienții de care are nevoie pentru a se recupera mai ușor, însă fără a-ți da din nou stomacul peste cap. În plus, vei reține mai ușor alimentele indicate pentru consum după toxiinfecția alimentară:

B – banans (banane)

R – rice (orez)

A – applesauce (piure de mere)

T – toast (pâine prăjită)

Cel mai important lucru după toxiinfecția alimentară este să te hidratezi și să-ți asiguri aportul de electroliți. Corpul tău are în principal nevoie de sodiu și potasiu, care pot lucra împreună pentru a reține apa de care ai nevoie pentru o hidratare optimă. În acest sens, este încurajat consumul de banane, ciorbe și biscuiți sărați.

După toxiinfecția alimentară, consumul de orez fiert este recomandat, deoarece conferă o senzație de sațietate, fără a îngreuna sau aglomera stomacul. Piureul de mere conține mai puține fibre decât mărul întreg și conține pectină, o substanță care te poate ajuta să lupți contra episoadelor diareice. Pâinea prăjită, la fel ca și biscuiții cu sare, se numără printre cele mai simple mâncăruri cărora stomacul tău le poate face față.

De îndată ce te vei putea reîntoarce la o dietă normală, poți începe prin a adăuga în alimentația ta ouă gătite, compot de fructe, legume coapte și carne albă de pui. Următorul pas în recuperarea după toxiinfecția alimentară este reprezentat de introducerea probioticelor în regimul tău. Probioticele precum Lactobacillus acidophilus și Lactobacillus bulgaricus ajută la restabilirea echilibrului cu bacterii sănătoase din intestin și le poți găsi foarte ușor în iaurturi.

Ce alimente și băuturi trebuie să eviți în toxiinfecția alimentară?

În aceste momente, corpul tău este deja în modul „ofensivă”. Face tot posibilul pentru a îndepărta agenții patogeni responsabili cu starea ta de rău. Nu ai vrea să le oferi acestora și mai multă „muniție”.

Așadar, prioritatea ta acum este să eviți alimentele, mâncărurile și băuturile ori substanțele care cad greu la stomac, cum ar fi:

  • alcoolul,
  • băuturile pe bază de cofeină (sucuri, energizante, cafea),
  • mâncărurile condimentate,
  • alimentele bogate în fibre,
  • produsele lactate,
  • mâncărurile grase,
  • nicotina,
  • sucurile de fructe.

Până când nu îți vei reveni în proporție de 100%, încearcă să eviți aceste alimente!

 

Surse:

https://www.emedicinehealth.com/food_poisoning/article_em.htm#what_causes_food_poisoning

https://www.healthline.com/health/food-nutrition/what-to-eat-after-food-poisoning#what-to-do-after

https://www.thrillist.com/health/nation/what-to-eat-after-food-poisoning-and-what-to-avoid

https://www.livestrong.com/article/321094-the-best-foods-to-eat-to-prevent-vomiting/

Sursă imagini:  Shutterstock

Articol scris de Catalina Rascanu