Nu lăsa toxiinfecția alimentară să-ți strice petrecerea din aer liber

Nu lăsa toxiinfecția alimentară să-ți strice petrecerea din aer liber

Picnicurile, nunțile și reuniunile de familie în aer liber sunt foarte frecvente în timpul verii. Vremea este caldă, natura îmbietoare, iar oamenii sunt relaxați. Departe de tumultul citadin, parcă nu mai ai același nivel de alertă și tinzi să fii și mai puțin precaut. Totuși, este bine să fim atenți ca elementele acestui cadru să nu se transforme în “rețeta” perfectă pentru dezvoltarea bacteriilor, care pot provoca toxiinfecție alimentară, la care invitații petrecerii nici măcar nu se gândesc.

La astfel de evenimente, mâncarea lăsată la temperatura de afară poate crește în câteva ore numărul de bacterii periculoase care contaminează mâncarea. Cele mai frecvente bacterii care sunt implicate în declanșarea toxiinfecției alimentare sunt: Salmonella, E. coli, Campylobacter și Listeria.

Conform studiilor realizate recent, 25% dintre cazurile de toxiinfecție alimentară apărute la petrecerile în aer liber se datorează unei manevrări necorespunzătoare a alimentelor și a preparării insuficiente a acestora. Alte două greșeli sunt: nerespectarea temperaturii optime la gătirea mâncării și ignorarea igienei.

Când ”oaspeții neinvitați” la petrecere se strecoară la masă, situația devine foarte neplăcută, chiar gravă. Simptomele toxiiinfecției alimentare pot apărea brusc și vin în combinații: diaree, greață, vărsături, crampe abdominale, dureri de cap, febră, stare de moleșeală.

De aceea, este important ca, plecând de pe raftul magazinului, până când mâncarea ajunge în farfurie, să fie respectate măsuri de igienă și preparare riguroase:

  • Verifică termenul de valabilitate al mâncării pe care urmează să o servești la masă
  • Verifică dacă mâncarea a fost păstrată în condiții corecte
  • Păstrează o igienă impecabilă a mâinilor când gătești și când mănânci, la fel și a vaselor și ustensilelor de gătit
  • Curăță bine-bine grătarele înainte de a pune carnea și legumele
  • Gătește carnea pe grătar până este bine pătrunsă
  • Refrigerează mâncarea imediat după ce ai cumpărat-o
  • Când temperaturile de afară sunt foarte ridicate, nu menține alimente mai mult de o oră la temperatura ambientală.

Nimeni nu își dorește ca o petrecere în aer liber, alături de cei dragi, să se transforme într-un coșmar din cauza toxiinfecției alimentare.

Totuși, este bine să știi că, de la apariția primelor simptome ale toxiinfecției alimentare, FILTRUM îți vine în ajutor! FILTRUM are în compoziția sa un element de origine naturală – lignina, care absoarbe precum un burete bacteriile patogene și toxinele acestora, restabilind starea de bine și echilibrul interior a sistemului tău digestiv. De asemenea, urmează o dietă corespunzătoare, hirdratează-te și ascultă-ți corpul care are nevoie de repaos în asemenea situații.

Articol scris de Ioana Barbu