Măsuri de păstrare adecvată a alimentelor

Cazurile de toxiinfecție alimentară ating cote alarmante, mai ales în sezonul cald, atunci când temperaturile de afară favorizează înmulțirea bacteriilor dăunătoare în alimentele preparate sau păstrate incorect. Această situație pune în pericol nu doar sănătatea oamenilor, ci și viața. Cu toxiinfecția alimentară nu este de glumit, iar subiectul trebuie tratat cu multă responsabilitate.

Toxiinfecția alimentară este indusă de consumul de alimente sau băuturi contaminate cu bacterii dăunătoare și cu toxinele acestora. Bacteriile se înmulțesc în alimente, dacă acestea sunt lăsate în condiții prielnice pentru dezvoltarea acestora. Toxinele sunt substanțe produse de anumite tipuri de bacterii, iar prezența lor în mâncare deși invizibilă ochiului liber, te îmbolnăvește foarte repede (în interval de câteva ore) după ce ai mâncat.

Bacteriile se înmulțesc ușor și rapid în alimente în condițiile optime asigurate de căldură, umiditate și în funcție de timpul de expunere al mâncării. Astfel, riscul producerii de boli este foarte mare pentru alimentele păstrate în condiții favorabile înmulțirii bacteriilor.

Având în vedere acest lucru, îți recomandăm să respecți 4 pași simpli, dar extrem de importanți, pentru prevenirea toxiinfecției alimentare:

  • Asigură-te că alimentele sunt gătite la temperaturile corespunzătoare pentru a distruge bacteriile dăunătoare
  • Păstrează alimentele la rece pentru a preveni înmulțirea bacteriilor
  • Asigură-te că temperatura frigiderului este setată corect pentru a păstra produsele refrigerate la 4° C sau chiar mai jos de această temperatură
  • Separați mâncarea gătită de cea crudă atât în timpul gătitului cât și în timpul depozitării pentru a preveni contaminarea încrucișată.

Alte măsuri care previn contaminarea:

  • Igiena mâinilor și a ustensilelor de bucătărie care intră în contact cu alimentele
  • Dacă mâncarea pe care ai gătit-o nu o vei consuma imediat, depoziteaz-o la rece (frigider sau congelator) cât mai repede posibil (în maximum o oră)
  • Consumă mâncarea refrigerată în maximum 2 zile de la preparare
  • Nu consuma alimente a căror dată de expirare a fost depășită și nici pe cele care ridică cele mai mici semne de întrebare cu privire la prospețime și aspect.

Toxiinfecția alimentară reprezintă un pericol pentru persoanele vulnerabile al căror sistem imunitar este fragil. În această categorie intră: copiii, vârstnicii, gravidele, persoanele care au deja alte boli imuno-deficitare. Iar în cazul lor, precauțiile trebuie să fie cu atât mai riguroase.

Dacă apar primele simptome ale toxiinfecției alimentare, este bine să vă adresați cât mai repede persoanelor din sistemul medical: medici sau farmaciști.

Și nu uitați! Când bacteriile digestive își fac de cap, FILTRUM le vine de hac!

FILTRUM acționează eficient în eliminarea din intestin a bacteriilor patogene și toxinelor acestora, reducând astfel rapid simptomele specifice toxiinfecției alimentare: diaree, greață, vărsături, crampe abdominale, dureri de cap, febră, stare de moleșeală.

Articol scris de Ioana Barbu