Lignina hidrolizată și combaterea toxiinfecției alimentare

Toxiinfecția alimentară este o afecțiune digestivă sezonieră produsă, de cele mai multe ori, de ingestia unor alimente contaminate cu bacterii, virusuri sau paraziți. Manifestările clinice pot apărea brusc, de cele mai multe ori la doar câteva ore de la ingestie și pacientul resimte o stare de rău general asociată cu: stări de greață, amețeli, dureri abdominale, scaune diareice.

Datorită faptului că este o afecțiune autolimitantă, simptomele toxiinfecției alimentare  se ameliorează de la sine, după o perioadă scurtă de 2-3 zile și nu necesită un tratament specific. În principiu, măsurile care trebuie luate sunt de ordin igieno-dietetic, adică oprirea consumului de alimente contaminate și păstrarea unor condiții de igienă bune.

Din fericire, este o afecțiune care, în general, se poate trata direct la domiciliu, iar studiile arată că un procent de doar 10% din pacienți au nevoie de tratament antibiotic. Astfel, dacă se administrează din pripă tratament de rehidratare hidroelectrolitic, dacă se administrează tratament simptomatic precum antiemetice, enzime digestive probiotice și absorbante digestive care să reducă simptomatologia și numărul de scaune, există posibilitatea tratării toxiinfecției alimentare la domiciliu.

Cel mai important remediu în toxiinfecțiile alimentare este prevenirea deshidratării cauzată de diaree și vărsături. De aceea, este necesară reechilibrarea hidroelectrolitică. O greșeală frecventă este consumul de antibiotic fără recomandarea medicului. Este de preferat consumul de remedii naturiste în locul medicamentelor care prezintă riscul de a interfera cu procesul organismului de a elimina singur toxinele.

Lignina hidrolizată

 

Lignina este un enterosorbent natural  care absoarbe, curăță și elimină toxinele și bacteriile din organism. Este produsă de hidroliza unor derivate celulozice și poate fi recomandată pe termen lung, deoarece nu afectează mucoasa tractului digestiv.

Lignina hidrolizată are o mare capacitate de absorbție și asigură un efect de dezintoxicare nespecifică. Aceasta ajută la atenuarea simptomelor precum: diaree, greață, vărsături, crampe abdominale, stare de moleșeală – provocate de consumul unor alimente contaminate cu microorganisme patogene sau a apei provenite din surse necontrolate.

Lignina hidrolizată nu este toxică, ea poate fi o sursă de fibre insolubile. Aceasta nu este absorbită la nivelul tractulului gastro-intestinal, nu trece în circulația sanguină și se elimină complet din intestin în 24 de ore.

De aceea, FILTRUM® este un remediu ideal pentru toxiinfecția alimentară. Pastilele pe bază de lignină hidrolizată acționează rapid în eliminarea simptomelor provocate de contaminarea alimentelor pe care le consumăm, cu bacterii și toxine bacteriene, viruși și paraziți.  Acest supliment alimentar are o capacitate mare de absorbție atât a patogenilor de orice fel, cât și a toxinelor acestora. Fiind un produs natural, bazat pe lignină hidrolizată, nu produce efecte secundare, nu se absoarbe sistemic și poate fi administrat în siguranță, indiferent de vârstă.

 

Regim alimentar

 

Obiectivul principal al tratamentului toxiinfecției alimentare este reechilibrarea hidroelectrolitică. De aceea, este recomandat să se consume cât mai multă apă, atât pentru prevenirea deshidratării provocată de diaree și vărsături, cât și pentru ajutarea organismului în eliminarea toxinelor. De regulă, repausul alimentar nu este necesar decât în situația unor vărsături intense, însă chiar și în situația în care acestea se diminuează sau chiar se opresc, trebuie menținut un regim alimentar corespunzător, care să nu irite mucoasa intestinală și să nu prezinte riscul să fermenteze.

În primul rând, trebuie evitate alimentele grase sau dulci, băuturile energizante sau carbogazoase. Este foarte importantă hidratarea, pentru a ajuta organismul să își revină după pierderile de lichide și electroliți, dar aceasta trebuie făcută prin consumul de apă, ceaiuri din plante (mușețel, mentă, cimbru, busuioc, coada-șoricelului, ghimbir, gălbenele), compot de mere. Totodată, trebuie evitat consumul de alcool, băuturi care au la bază cafeină sau cele reci, deoarece acestea accelerează tranzitul intestinal.

Plante care pot ajuta în tratamentul toxiinfecției alimentare:

  • Echinacea – se poate prepara și administra prin infuzie sau tinctură. Echinacea s-a dovedit foarte eficientă în combaterea infecției intestinale și, totodată, ajută la preîntâmpinarea recidivei. Infuzia se prepară dintr-o linguriță de plantă și o cană de 250 de ml de apă clocotită. Este recomandat consumul a trei căni de ceai pe zi. Tinctura se folosește în cazul toxiinfecției alimentare severe; se adaugă 15 picături într-un pahar de 100 de ml de ceai, urmând apoi a fi consumat de trei ori pe zi timp de o săptămână.
  • Anghinarea – este un foarte bun detoxifiant. Infuzia de anghinare se poate consuma zilnic, câte două căni (una dimineața și una seara), și se prepară dintr-o linguriță de plantă uscată și o cană de 250 de ml de apă fierbinte.
  • Sunătoarea – această plantă are proprietăți antiseptice și antiinflamatoare. Infuzia de sunătoare se prepară dintr-o linguriță de plantă uscată și 200 de ml de apă clocotită. Se consumă de două ori pe zi timp de două săptămâni. În cazul toxiinfecției alimentare, este recomandată administrarea de infuzie de sunătoare împreună cu tinctura de echinacea.
  • Șovârful – este mai eficient decât orice antibiotic. Tratamentul constă în administrarea infuziei timp de 15-20 de zile. Se prepară din 6 lingurițe de pulbere, care se macerează apoi timp de 8 ore în 500 ml de apă rece, după care se filtrează. Planta rămasă după filtrare se opărește cu 500 ml de apă fierbinte, se strecoară și se amestecă cu infuzia. Preparatul obținut se bea în patru reprize, pe parcursul unei zile, dar nu mai mult de un litru pe zi.

Dacă vărsăturile se opresc, se poate începe introducerea treptată a alimentelor. Este recomandat consumul, în cantități mici și dese, de banane, orez, supă de legume, brânză de vaci, pâine prăjită. De asemenea, nu este recomandată administrarea de medicamente antidiareice atunci când este tratată toxiinfecția alimentară, deoarece acestea pot avea efecte negative asupra încercărilor organismului de a curăța intestinul de microorganisme patogene și toxinele acestora.

Însă,  atunci când starea generală este proastă, pacientul acuză febră, frisoane, când scaunele sunt foarte multe sau când în scaun apar materiale patologice, mucozități, sânge sau altele, când apar transpirații profunde, când pacientul nu se mai poate ridica din pat și când tensiunea este mică, trebuie cerut ajutor medical specializat.

Toxiinfecția alimentară este o afecțiune care poate deveni foarte gravă când este ignorată, iar datorită deshidratării severe, se poate ajunge la insuficiență renală acută de cauză prerenală, care să necesite inclusiv dializa renală. Din această cauză, este foarte important să respectăm cu strictețe, în primul rând, regulile de igienă, pentru a preîntâmpina riscul de intoxicare.

Dacă totuși simptomele își fac apariția, ai aliatul Filtrum® care, fiind un remediu natural bazat pe lignină hidrolizată, ajută la ameliorarea stărilor de greață, amețeli, dureri abdominale sau scaune diareice.

Nu uita, când bacteriile digestive își fac de cap, Filtrum® le vine de hac.

 

Articol scris de Ana Maria Buta