Infecția cu salmonella: cauze, simptome, tratament

Infecția cu Salmonella este una dintre cele mai frecvente cauze ale toxiinfecțiilor alimentare. Bacteriile precum Salmonella trăiesc în intestinele animale și umane și sunt eliminate prin fecale, iar oamenii se infectează adesea prin consumul de apă sau de alimente contaminate, precum carne, ouă, lapte, fructe de mare, legume sau fructe.

Ce este infecția cu Salmonella?

Infecția cu Salmonella poartă denumirea de Salmoneloză și este o boală bacteriană comună, care afectează tractul intestinal. Salmoneloza este infecția cu bacterii din specia Salmonella. Există peste 2500 de serotipuri de Salmonella, iar cel mai comun este Salmonella Enteritidis. Infecțiile cauzate de Salmonella Typhi și Paratyphi, care provoacă febra tifoidă, sunt excepționale și provin, de obicei, din țări exotice.

Chiar dacă, de regulă, persoanele infectate cu Salmonella nu dezvoltă simptome, există cazuri când se manifestă prin diaree, febră și crampe abdominale. Acestea apar după 8 sau 72 de ore de la contactarea bacteriei.

 

Care sunt simptomele infecției cu Salmonella

Majoritatea infecțiilor cu Salmonella se manifestă la fel ca în cazul gastroenteritei. Acestea sunt următoarele:

 • Diaree;
 • Greață;
 • Vărsături;
 • Febră;
 • Crampe abdominale;
 • Stare de moleșeală;
 • Frisoane;
 • Dureri de cap;
 • Sânge în scaun.

 

 

Un remediu de încredere în astfel de cazuri este FILTRUM®, produs natural care ajută la atenuarea manifestărilor asociate toxiinfecției alimentare și la recuperarea mai rapidă a pacientului, indiferent de vârstă.

În cazurile severe, diareea poate fi atât de gravă și deshidratarea atât de accentuată, încât pacientul necesită spitalizare.

La copii, persoanele în vârstă sau cele cu imunitate scăzută, simptomele infecției cu Salmonella pot fi severe, caz în care metabolismul organismului este destabilizat prin pierderea unei cantități însemnate de lichide și electroliți. Există astfel pericolul apariției unui șoc hipovolemic (insuficiență circulatorie acută, ca urmare a unei diminuări rapide a volumului sangvin circulant) sau a șocului septic (insuficiență circulatorie acută, ca urmare a unei septicemii).

Simptomele unei toxiinfecții alimentare provocate de bacteriile din genul Salmonella apar în cel mult 3 zile și pot dura între 2 și 10 zile, dar până când sistemul digestiv revine la funcția  normală poate dura și câteva luni.

Citește și despre Cum recunosti semnele si simptomele toxiinfectiei alimentare

 

Cauzele infecției cu Salmonella și factori de risc

Bacteriile de tipul Salmonella trăiesc în intestinele oamenilor și ale animalelor. Alimentele contaminate frecvent sunt carnea crudă, ouăle, fructele de mare și legumele. Fecalele pot ajunge pe carnea crudă în timpul procesului de măcelărie, iar fructele de mare pot fi contaminate dacă sunt recoltate din apă contaminată. Aceasta se poate produce și în cazul unei igiene precare, când oamenii nu se spală corespunzător pe mâini după utilizarea toaletei, după schimbarea scutecului unui copil infectat ori după atingerea păsărilor, a animalelor de companie sau a reptilelor.

Cele mai frecvente cauze ale infecției cu Salmonella sunt următoarele:

 • Consumul de carne ce nu a fost preparată corect termic, indiferent dacă e vorba de carne de pasăre, fructe de mare sau carne de porc;
 • Consumul de ouă în stare crudă, în maioneză sau diferite sosuri, deoarece bacteriile se pot regăsi pe coaja oului și se transmit în timpul preparării;
 • Consumul de fructe și legume nespălate înainte de consum.
 • De asemenea, bacteriile se pot transmite și prin apa contaminată sau prin legumele care au intrat în contact cu carnea crudă.

Factori de risc

Factorii care pot crește riscul de infecție cu Salmonella sunt:

 • Călătoriile în țările în curs de dezvoltare, cu un nivel de salubritate scăzut;
 • Deținerea unei păsări, a unei reptile sau a unui animal de companie;
 • Afectiuni preexistente ale stomacului sau la nivel intestinal;
 • Imunitatea scăzută;

 

În forma generalizată a bolii, bacteriile Salmonella trec din intestin în sânge și sunt transportate la diverse organe, precum ficat, splină sau rinichi, unde formează focare secundare. În acest mod este afectat sistemul vascular, prin creșterea permeabilității și scăderea tonusului vaselor de sânge, prin dezechilibrul reglării termice (frisoane, febră), vomă și diaree.

Intoxicațiile alimentare sunt diagnosticate pe baza unui istoric detaliat al simptomelor și al alimentelor pe care le-ai consumat. Diagnosticarea poate include și un examen fizic, care îi permite medicului specialist să identifice semnele deshidratării prin teste de sânge și recoltarea unor probe de materii fecale.

 

Tratament și prevenție

Dacă te confrunți cu o toxiinfecție alimentară provocată de Salmonella, poți folosi FILTRUM®, un supliment natural care ajută la eliminarea mai rapidă a bacteriilor și toxinelor din tractul gastro-intestinal și la ameliorarea crampelor abdominale, a stărilor de greață și a celorlaltor manifestări provocate de consumul de alimente contaminate.

Acesta funcționează ca un burete la nivelul intestinelor deoarece absoarbe și elimină eficient germenii, virusurile, bacteriile sau toxinele și are avantajul de a putea fi administrat și copiilor cu vârsta de până la un an. Lignina hidrolizată care stă la baza FILTRUM® reprezintă o sursă de fibre alimentare insolubile, ce absoarbe și elimină bacteriile patogene și toxinele acestora din tractul gastro-intestinal.

Deși problemele cauzate de Salmonella sunt mai frecvente vara, acestea pot apărea și în sezonul rece, prin consumul de apă sau alimente contaminate. De aceea este necesar să ai în vedere siguranța alimentara, indiferent de sezon. Măsuri precum odihna, regimul alimentar şi consumul de lichide pot contribui la ameliorarea simptomelor.

Prevenirea infecției cu Salmonella

Pentru prevenirea infecției cu Salmonella este important să respecți regulile elementare de igienă, precum spălatul pe mâini cu apă şi săpun după ce ai folosit toaleta, înainte să gătești sau să mănânci, dar și după ce ai pus mâna pe carne crudă. De asemenea, este indicat să speli ustensilele folosite pentru tocarea sau tăierea cărnii, mai ales dacă le folosești apoi pentru tocarea legumelor.

Evită consumul de alimente care nu provin din surse controlate și depozitează separat în frigider carnea crudă, de fructe și de legume. Iar dacă folosești ouă crude pentru prepararea cremelor sau a maionezei, asigură-te că speli bine coaja înainte.

Pentru a evita contaminarea cu bacterii din genul Salmonella, urmează sfaturile medicilor în ceea ce privește igiena, consumul și păstrarea alimentelor. Astfel, ca măsură minimă de prevenție, nu depozita în frigider fructe, legume și verdețuri nespălate, ce pot fi purtătoare de paraziți, citește informațiile de pe ambalajul alimentelor și evită consumul de carne, ouă și pește care nu au fost preparate termic în mod corespunzător.

Sursă foto: Shutterstock

Articol scris de Elena Radoi