Cum să ai un concediu fără probleme

Cum să ai un concediu fără probleme

Un lucru este clar, nimănui nu-i place să se îmbolnăvească, mai ales când este în vacanță. Iar cum vara este sezonul predilect pentru călătorii, experiențele de a descoperi locuri și activități noi se îmbină perfect cu degustarea culinară. Din păcate, îmbolnăvirile apar brusc, iar cauza cea mai frecvent întâlnită este contaminarea alimentelor cu bacterii patogene. Toxiinfecția alimentară este o problemă foarte serioasă care ne atrage atenția, mai ales atunci când suntem în vacanță și ne așteptăm cel mai puțin la o astfel de situație.

De obicei, simptomele toxiinfecției alimentare, cum ar fi crampele abdominale, diareea, greața, vărsăturile apar în interval de 30 de minute, până la 6 ore după consumarea de mâncăruri sau băuturi contaminate cu diverse tipuri de bacterii.

Vestea bună este că poți preveni toxiinfecția alimentară, dacă urmezi câțiva pași simpli:

  • Spală-te pe mâni cât mai des și mai ales înainte de a lua mâncarea cu mâinile.
  • Nu consuma carne crudă, pește sau pui dacă ai cea mai mică îndoială că nu au fost corect păstrate și preparate.
  • Dacă nu ești convins că mâncarea se poate consuma, renunță.
  • Nu cumpăra preparate perisabile, maioneze, salate cu sosuri, carne la rotisor, pește, înghețată, prăjituri, sucuri nepasteurizate de la vânzătorii ambulanți sau de la tarabe.
  • Fii atent la igiena locului în care mănânci, pentru a avea un indiciu cu privire la normele de siguranță în prepararea mâncărurilor.
  • Frecventează localurile care au trafic mare de consumatori locali. În astfel de localuri ai indiciul că se asigură o prospețime a alimentelor prin rulajul de la mese.
  • Bea apă îmbuteliată și asigură-te că dopul este sigilat la achiziționare.
  • Fructele și legumele pot reprezenta un risc, deoarece coaja poate fi contaminată de germeni (din sol, mâini murdare, spălare cu apă contaminată). Având în vedere acest lucru, cele mai sigure opțiuni pentru fructe și legume le includ pe cele care au coaja care se dă la o parte (banane, portocale, mandarine, ananas, pepene etc.).

Sperăm că nu te vei îmbolnăvi niciodată în timpul călătoriilor, însă dacă neprevăzutul se întâmplă, adu-ți aminte că ai în trusa de vacanță FILTRUM. Nu uita, hidratează-te foarte bine și odihnește-te, că doar ești în concediu!

Articol scris de Ioana Barbu