Cum recunoști semnele și simptomele toxiinfecției alimentare

Toxiinfecția alimentară este cauzată de consumul de alimente și băuturi contaminate de virusuri, paraziți, bacterii și toxinele acestora. Agenții infecțioși și toxinele eliberate de aceștia  pot duce la alterarea alimentelor în orice moment al preparării lor ori a depozitării incorecte.

FILTRUM® este un produs natural, care îți poate veni în ajutor în tulburările de tranzit intestinal asociate toxiinfecției alimentare și ameliorează manifestările neplăcute precum senzația de greață, vărsăturile, starea de leșin, crampele abdominale sau diareea. FILTRUM® are ca ingredient principal lignina hidrolizată, un enterosorbent natural care absoarbe și elimină bacteriile neprietenoase din intestin la scurt timp de la administrare, contribuind la redarea stării de bine a organismului.

Lignina hidrolizată nu ajunge în circulația sanguină și nici nu afectează mucoasa intestinală. În plus, se elimină complet  din intestin în  24 de ore de la administrare. FILTRUM® este soluția naturală potrivită pentru toate persoanele care se confruntă cu manifestările toxiinfecției alimentare, indiferent de vârstă.

În cât timp apar semnele din toxiinfecția alimentară

Simptomele supărătoare declanșate de consumul de alimente și băuturi infestate cu paraziți, bacterii sau toxine pot fi resimțite într-un interval diferit de timp, în funcție de microorganismul care le cauzează. Astfel, semnele toxiinfecției alimentare pot apărea la doar câteva ore de la ingerarea alimentelor sau băuturilor contaminate sau la distanță de câteva zile, după cum urmează:

 • Staphylococcus aureus: simptomele apar între 1-6 ore;
 • Clostridium perfringens: simptomele apar între 8-16 ore;
 • Listeria: simptomele apar între 9-48 de ore;
 • Norovirus: simptomele apar între 12-48 de ore;
 • Clostridium botulinum: simptomele apar între 12-72 de ore;
 • Rotavirus: simptomele apar între 1-3 zile;
 • Salmonella: simptomele apar între 1-3 zile;
 • Campylobacter: simptomele apar între 2-3 zile;
 • Escherichia coli (E. coli): simptomele apar între 1-8 zile.

Care sunt semnele și simptomele toxiinfecției alimentare

Manifestările toxiinfecției alimentare pot varia în funcție sursa contaminării, însă un cumul de două sau mai multe dintre simptomele enumerate în continuare reprezintă un semn de intoxicație alimentară:

 1. Crampele abdominale. Durerea abdominală cauzată de toxiinfecția alimentară se resimte în jurul trunchiului sau în zona de sub coaste, chiar deasupra pelvisului. Organismele dăunătoare pot produce toxine care irită stomacul și intestinele, iar în consecință, persoana poate experimenta durere abdominală. Cei care au toxiinfecție alimentară pot prezenta, de asemenea, crampe, deoarece mușchii abdominali se contractă pentru a accelera mișcările normale ale intestinului, având drept scop încercarea de eliminare a  agenților patogeni cât de repede se poate.
 2. Diareea. Se manifestă printr-un scaun moale, apos, care apare de 3 sau mai multe ori în decursul a 24 de ore. Din cauza inflamației, intestinul nu mai poate absoarbi cu ușurință apa și celelalte fluide pe care le secretă în timpul digestiei. Diareea este însoțită și de alte simptome, precum balonarea, crampele abdominale și nevoia urgentă de a merge la toaletă. Fiindcă persoana pierde mai multe lichide decât în mod obișnuit, este mult mai expusă riscului de deshidratare. Prin urmare, este încurajat aportul cât mai mare de apă și lichide sub formă de supe clare. Culoarea urinei ar putea fi un indicator al deshidratării. În mod obișnuit, aceasta trebuie să fie de un galben deschis și clară. Dacă urina este mai închisă la culoare, ar putea fi un indiciu al deshidratării.
 3. Greața poate fi definită ca o senzaţie neplăcută asociată cu repulsia faţă de ingestia de alimente şi cu dorinţa iminentă de a vărsa. În toxiinfecția alimentară, greața poate apărea din mai multe motive: migrene, rău de mișcare, consumul unei cantități prea mare de mâncare. Greața determinată de toxiinfecția alimentară apare în decurs de 1 până la  8 ore după servirea mesei. Este un semnal de alarmă pe care corpul îl transmite atunci când persoana a ingerat ceva dăunător.
 4. Vărsăturile. Sunt un mecanism de protectie al organismului care are loc atunci când corpul încearcă să scape de organismele dăunătoare sau toxinele pe care le detectează ca fiind periculoase. Vărsăturile au loc atunci când mușchii abdominali și diafragma se contractă puternic, determinând persoana în cauză să elimine  conținutul din stomac, în mod involuntar. Toxiinfecția alimentară poate începe, de multe ori, cu vărsături în jet.
 5. Durerile musculare. O infecție precum toxiinfecția alimentară activează sistemul imunitar, provocând sindromul inflamator. În acest proces, corpul eliberează histamina, o substanță care ajută la vasodilatație pentru a permite celulelor albe să ajungă local și să lupte cu infecția. Odată sosită în zonele afectate de agenți patogeni, histamina poate activa receptorii de durere, corpul devenind astfel mai sensibil la durere, fapt asociat cu starea de rău.

Alte simptome asociate toxiinfecției alimentare:

 • Durerile de cap;
 • Senzația de rău general;
 • Febra;
 • Frisoanele;
 • Senzația de oboseală și slăbiciune.

 

Reține: două sau mai multe dintre aceste simptome pot reprezenta un risc mare de toxiinfecție alimentară!

Este toxiinfecție alimentară sau este vorba de o altă problemă gastrointestinală?

Probabil cea mai des răspândită îngrijorare a oamenilor este: „Cum îmi dau seama dacă am toxiinfecție alimentară sau este vorba de alta patologie?” Toxiinfecția alimentară are simptome similare cu gastroenterita, indigestia și alte condiții care se manifestă printr-un disconfort digestiv.

Pentru a diferenția toxiinfecția alimentară de alte probleme gastrointestinale, este important ca oamenii să fie atenți atât la simptomele în sine, dar mai ales la cât timp a trecut de la ultima masă până când acestea încep să se manifeste. Este bine să se țină și o evidență a alimentelor care au fost consumate în ultimele ore și zile, pentru a se putea determina dacă o masă anume ar putea fi cea „vinovată de apariția afecțiunii”.

Toxiinfecția alimentară poate fi diagnosticată după câteva elemente-cheie, care se ascund în detalii precum: ce alimente au fost ingerate, perioada de timp care s-a scurs între ingerare și apariția simptomelor, numărul de oameni care au mâncat aceleași alimente și câți dintre ei s-au îmbolnăvit, mijloacele de preparare și depozitare a alimentelor.

Cum poți  trata toxiinfecția alimentară acasă

Vărsăturile și diareea pot perturba echilibrul corpului în ceea ce privește aportul de fluide și electroliți. Electroliții sunt minerale precum sodiul și potasiul, care ajută la menținerea ritmului cardiac normal și la controlul cantității de apă din corp. Pentru a evita deshidratarea și pierderea mineralelor din organism, rezultate în urma diareei și a vărsăturilor, este indicat consumul de apă, supe clare și a băuturilor care conțin electroliți.

În primele ore, până când stomacul se liniștește, se recomandă evitarea meselor solide. Ulterior, se încurajează consumul de alimente blânde cu stomacul, ușor digerabile, cum ar fi orezul fiert, bananele, pâinea prăjită, biscuiții sărați. Este indicat să se evite consumul de produse lactate, de produse pe bază de cofeină, băuturi alcoolice, băuturi carbogazoase sau spumante, alimente picante sau mâncăruri grase.

În concluzie, este bine de reținut că până și mâncărurile sănătoase ne pot îmbolnăvi dacă sunt contaminate cu bacterii, germeni, virusuri și toxine.

Nu uita, FILTRUM® este aliatul tău natural pentru ameliorarea manifestărilor neplăcute precum greața, vărsăturile, crampele abdominale, care te ajută și la normalizarea scaunelor diareice și care îți redă starea de bine a organismului.

Surse:

https://www.mayoclinic.org

https://www.healthline.com

https://www.healthline.com

https://www.webmd.com

Surse imagini: Shutterstock

 

Articol scris de Catalina Rascanu