Ce să faci dacă ai toxiinfecție alimentară în timpul sarcinii

Când consumi mâncăruri sau băuturi contaminate cu bacterii, virusuri sau toxine, te poți confrunta cu stări de greață, vomă și episoade diareice, crampe abdominale, dureri de cap, febră. Dar ce faci atunci când ești însărcinată, iar pe lângă obișnuita greață matinală, te încearcă și astfel de simptome neplăcute?

O soluție naturală pe care o poți avea la îndemână este FILTRUM®, un enterosorbent de origine vegetală bazat pe lignină hidrolizată, cu o mare capacitate de absorbție a microorganismelor dăunătoare ingerate în urma consumului de alimente sau apă contaminate. FILTRUM® are o putere de absorbție de 1000 de ori mai mare decăt a cărbunelui medicinal activat.

Lignina hidrolizată este un polimer de origine vegetală, o sursă de fibre alimentare insolubile din grupa enterosorbenților. Este principalul ingredient din FILTRUM®, ceea ce înseamnă că acest supliment alimentar este un remediu natural care poate fi  folosit pentru persoanele din orice categorie de vârstă.

Lignina hidrolizată nu este toxică, nu dăunează mucoasei intestinului și nu trece în circulația sanguină. Mai mult, după 24 de ore de la administrare, aceasta se elimină complet din organism. În timpul acțiunii sale, lignina hidrolizată din FILTRUM® absoarbe și elimină agenții patogeni, bacteriile și toxinele acestora, alergenii din alimente, sărurile metalelor grele din intestin. Adulții care acuză manifestări ale toxiinfecției alimentare precum diaree, greață, vărsături pot lua câte 2-3 comprimate de FILTRUM® pe zi, de circa 3-4 ori, în decursul a 24 de ore.

Toxiinfecția alimentară în sarcină

Siguranța alimentară este un subiect foarte important pentru femeile însărcinate, deoarece în anumite cazuri severe, toxiinfecția alimentară poate duce până la avort spontan sau naștere prematură. Femeile însărcinate sunt mai susceptibile de a face toxiinfecție alimentară din cauza modificărilor  care au loc la nivel circulator și de metabolism. Sistemul lor imunitar este deficitar, în mare parte datorită hormonilor din sarcină.

Tipuri de toxiinfecție alimentară în sarcină

Cu un sistem imunitar slăbit în timpul sarcinii, este mai dificil pentru organismul tău să lupte împotriva agenților patogeni. Toxiinfecția alimentară poate apărea atunci când mănânci alimente contaminate cu paraziți, virusuri, însă una dintre cele mai comune forme de toxiinfecție alimentară în sarcină este listerioza, cauzată de bacteria numită Listeria. Femeile însărcinate sunt de 13 ori mai predispuse de a contacta listerioza, spre deosebire de alte categorii de persoane.

Simptomele listeriozei apar la câteva zile după ce ai consumat mâncare infestată cu bacteria care poartă același nume, și sunt următoarele: febră și frisoane, dureri de cap, dureri musculare, senzație de greață, diaree, amețeli, gât înțepenit, stare de confuzie sau probleme cu menținerea echilibrului.

Listeria se poate ascunde în mâncăruri semi-preparate, în carnea de pui, în fructele de mare sau în produsele lactate care nu au fost pasteurizate. Această bacterie se poate dezvolta chiar și pe mâncărurile ținute la rece în frigider. Listeria poate fi transmisă copilului nenăscut, la fel ca și alte câteva bacterii care mai pot fi răspunzătoare de instalarea toxiinfecției alimentare: Salmonella și Campylobacter.

Simptomele de  toxiinfecție alimentară în sarcină

Poate fi dificil să-ți dai seama dacă ai toxiinfecție alimentară în sarcină fiindcă uneori germenii din mâncare îți pot cauza stări de rău general imediat după ce ai servit masa, iar alteori, aceștia pot rămâne în corp și pot trece câteva zile bune până la manifestarea simptomelor. Pe lângă starea de greață, vărsături și diaree, cele mai comune simptome ale toxiinfecției alimentare în sarcină sunt:

 • Durerile de cap;
 • Febra;
 • Disconfortul abdominal sau durerile abdominale;
 • Crampe abdominale;
 • Deshidratarea;
 • Prezența sângelui în scaun.

Deseori, toxiinfecția alimentară se comportă precum o răceală, fiindcă poți avea febră, dureri de cap și dureri în tot corpul.

Cum tratezi simptomele toxiinfecției alimentare în sarcină la tine acasă

Este important să fii conștientă de faptul că toxiinfecția alimentară poate impune probleme copilului, al cărui sistem imunitar nu este încă atât de bine dezvoltat și puternic, astfel încât să poată lupta cu germenii patogeni. Informează-ți doctorul la timp și sub recomadarea acestuia, te vei putea asigura de faptul că sănătatea bebelușului tău este în siguranță. Nu lua medicamente fără prescripție medicală fără a te consulta cu medicul tău mai întâi!

Dacă experimentezi simptome ușoare ale toxiinfecției alimentare, sunt câteva măsuri de siguranță pe care le poți lua la tine acasă. Odihna este esențială în acest sens, la fel și hidratarea din plin. Mărește-ți aportul de lichide și apă în orice formă poți: bea un pahar cu apă la fiecare 15-20 de minute, fă-ți acadele cu gheață, prepară-ți supe clare sau consumă băuturi  bogate în electroliți.

Așteaptă până când observi că vărsăturile și episoadele diareice s-au ameliorat, iar stomacul tău s-a liniștit. Abia din acest moment, poți începe să consumi alimente usoare și lipsite de grăsimi, cum ar fi orezul fiert, bananele sau pâinea prăjită.

Poți bea ceai cald pentru a-ți hidrata în continuare organismul, iar timp de 2-3 zile, consumul de supe din legume este de mare ajutor. Ulterior, poți introduce în alimentația ta diverse feluri de mâncare bazate pe legume fierte și piure, dar în cantități mai mici.

Până când recuperarea nu este completă, cel mai bine este să nu consumi carne de porc, pește, fructe și legume crude.

Când este cazul să mergi urgent la medic dacă ai toxiinfecție alimentară în sarcină

Toxiinfecția alimentară necesită ajutor de specialitate atunci când observi că ai:

 • Semne ale deshidratării severe, precum setea accentuată, buzele uscate, scăderea cantității de urină, amețeală;
 • Vărsături și diaree continue;
 • Dureri severe în abdomen;
 • Febră mai mare de 38 de grade Celsius;
 • Sânge sau puroi în scaun;
 • Scaun negru.

Cum previi toxiinfecția alimentară în sarcină

Pentru a micșora riscul de toxiinfecție alimentară în perioada sarcinii, poți respecta câteva reguli de igienă și consum alimentar foarte ușoare:

 • Spală-te întotdeauna pe mâini înainte să mănânci, în special după ce ai mers la baie.
 • Mănâncă numai alimente de calitate și verifică mereu data expirării produselor înainte de a le adăuga în coșul de cumpărături.
 • Nu consuma alimente perisabile sau care au putut fi ușor contaminate cu bacterii, cum ar fi ouăle crude sau prea puțin fierte, cârnați, carne la conservă, lapte nepasteurizat sau nefiert.

Prezența toxiinfecției alimentare în timpul sarcinii poate fi un motiv serios de panică pentru tine, în calitate de viitoare mămică. Pe lângă faptul că te simți rău, îți faci griji și pentru copilul nenăscut. Dacă ai simptome apărute din senin, precum greața, vărsăturile, episoadele diareice, durerile de cap, febra, disconfortul abdominal, etc, este important să-ți anunți cât mai repede medicul.

Nu uita de faptul că FILTRUM® îți poate veni în ajutor, fiind un remediu natural pe bază de lignină hidrolizată care nu prezintă efecte secundare, nu trece în circulația sângelui și se elimină complet din organism după 24 de ore. În plus, FILTRUM® ameliorează rapid disconfortul cauzat de manifestările toxiinfecției alimentare și îți redă starea de bine.

Surse:

https://www.healthline.com

https://www.webmd.com

https://motherhow.com

Sursă imagini: Shutterstock

Articol scris de Catalina Rascanu