Alimentele cu cel mai mare risc în toxiinfecțiile alimentare

Alimentele cu cel mai mare risc în toxiinfecțiile alimentare

Toxiinfecția alimentară este cauzată de consumul de alimente care au fost contaminate cu bacterii și toxine ale acestora. Cu toate acestea, există anumite alimente care prezintă un risc mai mare de a genera toxiinfecție alimentară decât altele.

Carnea crudă poate conține bacterii, cum ar fi E. coli, Salmonella și Listeria sau paraziți. Prin procesul de preparare termincă (gătire) se distrug aceste organisme dăunătoare. Mare atenție, însă, carnea poate deveni contaminată din nou, dacă nu este manipulată și depozitată corespunzător.

Carnea de pui și a altor păsări de curte poate conține bacterii dăunătoare, cum ar fi Salmonella, Listeria și Campylobacter. Doar spălarea cărnii înainte de preparare nu este o măsură suficientă pentru eliminarea bacteriilor. Acestea sunt distruse numai dacă gătești puiul la temperatura potrivită, minimum 74°C.

Fructele de mare crude pot conține bacterii care pot fi distruse doar prin gătire.

Ouăle și produsele din ouă – Ouăle proaspete, chiar și cele care au coaja curată și necrăpată pot conține bacterii precum Salmonella, care pot provoca toxiinfecție alimentară. Pentru a preveni toxiinfecția alimentară, păstrați ouăle la frigider și gătiți-le până când gălbenușul devine ferm. Nu lăsa mâncărurile pe bază de ouă și nici ouăle care nu s-au consumat la o masă la temperatura camerei, ci pune-le la frigider și consumă-le în maximum 3 zile.

Laptele, brânza și produsele lactate – Laptele crud, precum și brânzeturile făcute din lapte crud pot conține E. coli, Salmonella și Listeria. De aceea, este important să te asiguri că laptele a fost pasteurizat, eliminând astfel bacteriile dăunătoare.

Fructele proaspete și legumele pot intra în contact cu bacteriile dăunătoare din mai multe surse: de la solul și apa care pot fi contaminate, de la lipsa unei rigori de igienă în bucătărie, de exemplu tocătorul de lemn pe care sunt tăiate. Spală toate produsele sub un jet generos de apă înainte de consum, inclusiv produsele cultivate acasă sau cumpărate de la magazine alimentare sau de la piață.

Fiecare dintre produse are un anumit prag termic la care sunt distruse bacteriile patogene. Iată care sunt acestea:

  • pentru carne de pui: 74°C
  • pentru carne tocată de porc, vită, miel: 63°C
  • pentru bucăți mari de carne de vită, porc și miel: 71°C
  • pentru pește: 63°C
  • pentru ouă: 71°C

În concluzie, spală-te bine pe mâini și spală bine produsele înainte de a le consuma, respectă condițiile corecte de păstrare a alimentelor înainte și după gătire și, nu în ultimul rând, prepară alimentele la temperaturi optime pentru eliminarea bacteriilor. Responsabilitatea unei stări de sănătate optime este și contribuția ta, pentru că starea de bine depinde de tine!

Totuși, dacă se instalează toxiinfecția alimentară, cu întreaga suită de simptome complet neplăcute, poți conta pe ajutorul FILTRUM, care absoarbe ca un ”burete” bacteriile nocive pentru digestia ta.

P.S. Când bacteriile digestive își fac de cap, FILTRUM le vine de hac!

Articol scris de Ioana Barbu